Home Fourteen

Home Fourteen

dinsdag 20 november 2012

TIK TAK................


Tik Tak, Tik, Tak.............Ja, ja... ik weet het, de tijd is aardig doorgetikt, inmiddels weer een aantal maanden geleden dat ik de laatste post geschreven heb. Ik ben dus iemand die niet alles aan de grote klok hang en daarom niet zo heel veel te vertellen heb. Daarom leek het me leuk om het nu over mijn klokken te hebben.

Ik heb 3 klokken in de woonkamer hangen, ja.....DRIE.........., waarvan er een loopt en de andere twee stilstaan. Ze doen het wel allemaal hoor, maar die ene hangt op een centrale plek, waardoor je de tijd kunt lezen van alle kanten van de kamer, vandaar. En trouwens als ze allemaal zouden lopen word je wel een beetje knetter, zeker als ze slaan, want ze slaan ook nog een paar keer achter elkaar. Ik vind klokken
gewoon mooi, of ik nu 3 schilderijen aan de muur hang of 3 klokken, dat maakt mij dus niet uit. En wat ik ook vind van deze klokken dat ze in elk interieur passen.


Haantjesklok
kettingslinger

 Het zijn Comtoises en komen uit Frankrijk, twee zijn antiek van ongeveer 1890, de haantjesklok (kettingslinger) is nog geen 100 jaar oud.
Er zijn verschillende Comtoises. Voor zover ik weet heb je een kettingslinger, een vouwslinger, harpslinger en bloemslinger.
Behalve de bloemslinger heb ik ze allemaal. De bloemslinger is erg druk en nog klassieker en is eigenlijk het verlengde van de klok.


 Niet veel mensen weten dat een Comtoise een kastklok is. Dat wil zeggen, dat ze vroeger in een kast zaten, als zijnde een hangende of een staande klok. Maar dit komt, wat mij dus verteld is, dat vroeger toen deze klokken gemaakt zijn, de plafonds in huizen een stuk hoger waren. Later werden de plafonds in de huizen lager gebouwd en dus konden de klokken niet meer staan. Daarom zijn er vroeger heel veel kasten vernield en bleven de klokken over. De klokken in een kast zijn dus heel schaars.
vouwslinger
harpslinger


 Ik kijk nu dus ook op de klok en zie dat het al aardig laat is, ik weet niet wanneer ik weer langs kom, maar ik zeg.......
Zoals het klokje thuis tikt, tikt het nergens.....................Jac..............

11 opmerkingen:

 1. He wat leuk weer een post van je te lezen . Je klokken zijn mooi en passen idd in elk interieur. Leuk ook het verhaal erachter, ik leer gelijk weer wat bij. Ach ja, zo blijven we bij de tijd ( letterlijk en figuurlijk). :)
  Liefs, Martine

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je er weer bent!!
  Wat een mooie klokken heb je!!

  Liefs, Juliëtte

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi hoi leuk je weer te lezen en wat een prachtige post ...heel mooi die klokken zeg ik vind ze prachtig ...leuk om het verhaal te weten ...wens je een fijne week lieve groet rosita

  BeantwoordenVerwijderen
 4. O voor mij een heel bekende klok ,vroeger bij ons thuis hadden we ook zo n klok
  Prachtig zijn ze hoor

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hé gezellig je bent er weer!
  Nee joh je hoeft toch niet 'alles' aan de grote klok te hangen...als je ze gewoon alleen even laat zien is al meer dan genoeg toch...ha,ha!
  En wat een mooie klokken heb je hangen zeg, prachtig Comtoise klokken, ik had er één van mijn moeder nog, maar mijn kamer was er te klein voor, dus heeft jaren bij mijn jongste dochter gehangen, toen die ging verhuizen wilde ze de kamer helemaal anders...dus...hij hangt nu bij een kennisje in haar grote kamer in de boerderij...helemaal op de juiste plek toch nog terecht gekomen...ha,ha!
  Ja ze maken aardig wat lawaai als de klok slaat, en dan alledrie...nee lijkt mij ook 'geen'goed idee hoor...ha,ha!

  Groetjes Marianne.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mooi hoor die klokken een vriendin van mij heeft er ook 1 en inderdaad die slaat lkkr dus 3 lijkt me dan een beetje veel herrie ha ha .
  maar ze zijn toch prachtig ook als ze het niet doen.

  een fijne dag grtjs saskia

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gezellig dat je er weer bent! Prachtige klokken heb je!
  Groetjes van Nicole

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi hoor de klokken en het verhaal er achter leuk om te weten !
  Liefs Ida

  BeantwoordenVerwijderen
 9. hoi mooie klokken hoor ,
  is dat haantjesklokje ook te koop
  m.v.g

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je reactie, maar nee de klokken zijn niet te koop!
   Groetjes Jac.........

   Verwijderen