Home Fourteen

Home Fourteen

zaterdag 6 augustus 2016

Vervolg.................After(noon) tea.............



Na het theeleuten gingen we verder het boerenerf op van de Koperen Knop............

Veel op het boerenerf heeft een functie. Rondom de boerderij ligt grind. Voor de veiligheid (je hoort  iemand lopen) en voor een betere afvoer van regenwater. Aan de zuidkant staan vaak leilinden om binnenkomend zonlicht te temperen. Een hoekje bessenstruiken, voor de oogst. Struiken die bijen aantrekken, bomen om de boerderij tegen al te harde wind te beschermen. Een paar fruitbomen ertussen. Een notenboom in de buurt tegen de vliegen. Vaak is er een moestuin, met een bloemenhoekje. Wat verder naar achter staan knotwilgen. Die leveren hout voor gereedschap e.d. Soms is er zelfs een kleine griend.








en toen kwamen we bij een Hoepelmakerij...................

Hoepels worden gebruikt voor het bijeenhouden van duigen. In de tijd dat veel levensmiddelen in tonnen en tonnetjes worden verpakt. De hoepels worden afhankelijk van het seizoen gemaakt van geschild of ongeschild hout. De stokken worden gespleten en vervolgens recht en glad gesneden. De hoepels worden in bossen van 25 stuks verzameld en verkocht in eenheden van 40 bossen. Dat wordt een ''duizendje'' genoemd.








Naast de hoepelmakerij ligt de smederij......





Al heel vroeg was de smid in een dorp heel belangrijk. Iedereen had allerlei werktuigen nodig, die bij de smid werden gemaakt. Daarnaast besloeg de smid de paarden van de boeren. Hiervoor had de smid altijd een flinke hoeveelheid hoefijzers in voorraad. Ze hingen aan de smidse voor het grijpen.....







Toen de mechanisatie haar intrede deed, ging de smid zich bekwamen in het maken van allerlei speciale voorwerpen. Later kwam er een zogenaamde elektrische smederij, waarvan de apparaten aangesloten zijn op een drijfas.De smid verzorgde ook de kachels, maakte siersmeedwerk en verkocht schaatsen. En nog later ging deze zich bezighouden  met de reparatie en verkoop van fietsen.





Het was een heerlijke middag, heel wat gezien en zo dicht bij huis, een prachtig plekje....
Het was weer genieten............


                                                          Fijn weekend.......Jac.............

3 opmerkingen:

  1. Wat een mooie sfeerplaatjes weer! Die met de melkbussen of de klompen. Mooi!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geweldig he, ook leuk om alles op deze manier vast te leggen. Kan mij zo voorstellen dat je van de ene verbazing in de andere valt. wat een mooi foto's, groetjes Pauline

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat heb je prachtige foto's gemaakt bij ons. Super leuk om op deze manier met je mee te kijken.

    BeantwoordenVerwijderen